Zelf granola maken

Yoghurt met fruit en granola is mijn favoriete ontbijt en granola maak je eenvoudig zelf. Het voordeel is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld de suiker achterwege laten die wel vaak in granola uit de supermarkt zit. Ik laat je zien hoe ik granola maak.

Havermout zonder toevoegingen is voor mij altijd de basis. Deze is van AH Basic en spotgoedkoop (46 cent voor 500 gram). Daarnaast gebruik ik eigenlijk altijd gebroken lijnzaad, andere zaden of pitten en soms noten, afhankelijk van wat ik in huis heb. Verder heb je alleen olie nodig. 

De ingrediënten die ik deze keer gebruikte voor granola.

Doe de ingrediënten in een kom. Ik doe dat op gevoel en weeg dus niets af. Je weet zelf wel wat je lekker vindt. Ik had nu geen noten in huis, maar anders zou ik die grof hakken en toevoegen. Ik ging dit keer voor zonnebloempitten en geraspte kokos. Pompoenpitten vind ik ook heel lekker. Later besloot ik er ook nog wat gepofte spelt bij te doen. Daar zit niet zoveel smaak aan, maar het zijn wel extra vezels en de textuur is anders dan die van de andere ingrediënten en daardoor best een fijne toevoeging. Alles mengen en verdelen over een bakplaat met bakpapier.

Alles bij elkaar en wat gepofte spelt toegevoegd.

De granola gaat 12 minuten in de oven, op 180 graden. Daarna laat ik de bakplaat altijd nog een tijdje in de hete oven staan, ik heb het idee dat de granola daardoor nog wat krokanter wordt. Zodra het is afgekoeld doe ik het in een weckpot.   

Op de bakplaat, twaalf minuutjes op 180 graden in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.